XERRADA SOBRE EDUCACIÓ EMOCIONAL

El dilluns 2 de febrer va tenir lloc la xerrada per a pares i mares: COM FER-SE EMOCIONALMENT INTEL·LIGENT?

Xerrada d'Ed. Emocional amb pares

La xerrada va anar a càrrer de Laia Casas, mestra especialitzada en pedagogia terapèutica, màster en educació emocional i benestar per la UB, i en psicologia de la comunicació i de la cognició per la UAB i en màster en programació neurolingüística. Actualment, formadora en Intel·ligència Emocional i en Neurociències aplicades a l'Educació.

Durant la xerrada la Laia ens va explicar que una emoció és l'estat complex de l'organisme davant d'una situació o estímul que ens predisposa a l'acció alterant el nostre estat neurofisiològic, conductual i cognitiu. Hi ha emocions positives que ens fan viure el món de manera més agradable i emocions negatives que ens el fan viure de manera més hostil.

Ens sorprèn descobrir que tenim tres cervells, el cervell instintiu, el cervell emocional i el cervell cognitiu. El nostre cervell és neuroplàstic, durant els primers anys de vida, els nens tenen una plasticitat cerebral important, de manera que, aquesta etapa i les experiències i els aprenentatges que es donen en ella, són especialment importants per a l'enriquiment i desenvolupament de la cognició i l'afectivitat. L'emoció afecta al funcionament cerebral i és molt important posar nom a l'emoció perquè és un primer pas per educar-nos emocionalment. Per tant, les paraules són molt importants.

Podem educar seguint dos camins diferents:

  • TENIR - FER - SER.  Aquesta manera d'actuar , a la llarga, ens produirà insatisfacció. Si tenim i posseïm coses no ens sentim satisfets...
  • SER - FER - TENIR. Aquesta segona manera d'actuar ens produirà benestar subjectiu. Una carícia, un petó... ens fa més receptius, més amables,...

Ens va donar estratègies per tranquil·litzar-nos i consells de com aplicar la intel·ligencia emocional a casa. El nucli familiar és l'ambient imprescindible per a desenvolupar unes correctes competències emocionals en els infants. Els forts llaços emocionals entre pares i fills fan necessari que uns i altres puguin aprendre a ser emocionalment intel·ligents per a poder gaudir d'una vida més plena.

Hem de dedicar temps i atenció als nostres fills. És important fer "regals emocionals". Fer regals emocionals és tant senzill com dir paraules boniques (fantàstic, increïble, ets especial, gràcies, preciós, meravellós, notable, únic, tu pots, brillant, encantador, ànims, t'estimo...), fer-los pessigolles, fer més activitats tota la família junta,...

"Avançar cap a la pràctica de l'educació emocional a la família i des de la família és avançar cap un món millor".

Els que hi van assistir no ho dubtem. Us en fem cinc cèntims del que vam viure i compartir. Agraïm a la Laia el seu saber fer, la seva sensibilitat i capacitat comunicadora.


0 comentaris :