CdA de La Culla 14/151r dia La Culla
Dimecres 20 de maig
Avui els de Cicle Inicial hem fet un recorregut per Manresa per tal de descobrir els elements del mobiliari urbà, els serveis que hi ha en una ciutat i algunes de les seves curiositats. Després hem pogut visitar l'antic Casino, lloc on està situada la biblioteca de Manresa. És una biblioteca molt gran, té elements modernistes i "fantasmes". Hem visitat la biblioteca infantil i també la dels adults. A la biblioteca es poden llegir llibres o agafar-los en préstec, també es poden agafar en préstec cds, DVD, fer consultes a l'ordinador...
A la tarda, hem agafat el bus urbà per anar fins a la casa de La Culla. Una antiga masia, actualment integrada dins de Manresa, on hem pogut viure la vida dels pagesos de fa molts anys. Hem vist el rebost, la cuina, el celler... Ens han explicat les maneres que tenien abans de conservar els aliments, hem vist els estris que hi havia en una llar de foc i la seva utilitat, hem entrat en una tina i hem vist el celler on hi ha les antigues bótes de vi. També hem treballat la relació de les matèries primeres i els productes que se'n poden elaborar.
A la nit hem fet una desfilada de pijames
2n dia CdA La Culla
Dijous 21 de maig
Després de l'emoció del primer dia hem sortit de Manresa per utilitzar diferents tipus de mitjans de transport. Després de fer un recorregut a peu fins l'estació dels  FFCC del Passeig, cadascú ha picat el seu bitllet de tren i hem anat a l'andana per esperar l'arribada del tren que ens ha portat fins a Monistrol de Montserrat, un cop allà hem fet un transbordament i hem agafat el tren cremallera que ens ha portat fins la muntanya de Montserrat, quin desnivell hem hagut de superar!!! Un cop allà hem fet una caminada pel camí de Sant Miquel, fins arribar al mirador del mateix nom. Això si, durant el camí, hem fet una breu parada per esmorzar i hem rebut la visita inesperada d'un habitant de la zona, un porc senglar. Quin ensurt!!! Per sort estava més espantat ell que nosaltres i ha continuat el seu trajecte sense fer-nos gaire cas. Des del mirador hem pogut contemplar unes vistes magnífiques. Després hem tornat al Santuari per gaudir d'una breu interpretació de la salve i el cant del virolai, a càrrec de l'Escolania de Montserrat. També hem pogut gaudir del so de l'orgue. Al migdia hem fet una altra caminada pel Camí dels Degotalls, on hem dinat i hem jugat una estona, abans d'agafar l'aeri, quins nervis!!! Tot i la impressió inicial ha estat molt divertit. Hem continuat el trajecte fins a Manresa amb tren i en arribar, sorpresa, ens hem aturat en una terrassa del Passeig per prendre un gelat. Per acabar el dia, no podia faltar una bona estona de discoteca, tot i que alguns ja no han aguantat.
3r dia La Culla
Divendres 22 de  maig
Ens vam despertar tot i costar-nos una mica, el dia anterior havia estat un dia molt intens, recuperar-nos del cansament ens va costar!!  Feia un sol radiant i una temperatura agradable. Era el nostre últim dia de colònies i l'havíem d'aprofitar al màxim. L'activitat que hi havia prevista era l'estudi de la Sèquia de Manresa. El nostre autocar ens va venir a buscar i ens va portar fins al Parc de l'Agulla, lloc on començaríem a treballar. La sèquia de Manresa és una de les obres d'enginyeria més importants que es va fer al Bages durant l'Edat Mitjana. És tracta d'un canal de regadiu que va servir per acabar amb el problema de sequera que va partir la ciutat. Actualment aporta un cabal d'aigua suficient per abastir la ciutat de Manresa. Té un recorregut d'uns 26 Km, comença a Balsareny i acaba en un llac artificial a Manresa. Vam fer, a peu,  un tros del trajecte de la sèquia. En aquest trajecte ens van explicar el què era un sèquia i com l'havien construït. Vam estar aprenent característiques i curiositats dels animals i plantes que anàvem veient.
En tornar al Parc, vam fer l'estudi de l'aigua del llac. Utilitzant una mànega de plàncton vam agafar mostres d'aigua i vam observar-les amb una lupa per a descobrir-ne alguns dels éssers vius que hi viuen. També vam fer un experiment per tal de potabilitzar aigua. Semblava que fèiem màgia!! Primer vam embrutar una mica d'aigua amb fulles, pedretes, sorra... igual que l'aigua que porta la sèquia. Després vam seguir uns passos per a netejar-la, igual que el què fa una potabilitzadora en una ciutat. Primer la vam colar, després hi vam tirar lleixiu, per matar els "bitxos" que hi havia i finalment hi vam tirar PAC, les partícules que flotaven a l'aigua, es van començar a agrupar, van quedar al fons i l'aigua es va tornar, de nou, potable. Ho vam aconseguir!!! Per finalitzar el dia, ens mereixíem una estona de joc a la zona de jocs del mateix parc!!! Va ser un dia fantàstic.

0 comentaris :