Cantata del peix pirata

El dia 10 de maig, els alumnes de primària de la ZER, juntament amb els alumnes de 2n d’Arrels, Setelsis i el Vinyet, van participar a la Cantata del Peix Pirata organitzada per l’Àtic Taller Musical de Solsona i dirigida pel Josep F. Balasch (la banda) i l'Elena Morros (el cor). La història va ser escrita per la Pili Monrós i la música composta pel Josep F. Balasch. Les cançons es van treballar durant el segon trimeste a les hores de música i se'n van fer càrrec la Rosa Vilaseca (Vinyet), el Levi Rull (Setelsis), la Lurdes Queralt (Arrels) i l'Elena Morros (Zer Solsonès).
En total, una desena de músics i més de 130 nens sobre l’escenari, guarnits i preparats per cantar molt, ballar i viure una gran aventura amb l’Armand i la JanaLa nostra aventura va començar en una illa molt remota on només vivia Sir Armand de Sajolida, un dels pirates més temuts de tots els mars que es refugiava de tothom perquè havia perdut el seu amulet de tortuga i, alhora, la confiança en ell mateix. Però un dia qualsevol, la visita d’una petita fada trapella li capgira els seus plans. Després de prendre una barreja de beuratges màgics per poder tornar a creure en ell mateix, l’Armand es converteix en un peix de peluix que va passant durant dècades d’un nen a un altre fins que és regalat a la Jana el dia del seu desè aniversari.
A la Jana li encantaria ser pirata i navegar per tots els mars però poc s’ho pensa que, al costat del seu peix de peluix, acabarà vivint l’aventura de la seva vida! Un dia a la platja, rep la visita d’un vell pirata que, sense dir ni una paraula, li dóna un tros de la bandera del vaixell de l’Armand i desapareix. Després d'investigar una mica, la Jana descobreix que la tripulació de l'Armand està en perill i surt de casa a la recerca del vell pirata però no aconsegueix trobar-lo. Això si, quan l'aigua del mar toca per accident a l'Armand, aquest és converteix en un peix de veritat.
Després d'explicar-li a la Jana tot el que li ha passat, decideixen emprendre un viatge a la recerca del vaixell en perill. Així que la Jana s'enfila al llom de l'Armand i comencen a navegar. Pel camí troben tortugues, una gran tempesta i unes solidàries meduses que els ajuden a trobar la direcció correcta.
Quan aconsegueixen localitzar el vaixell, la Jana hi puja tota decidida i preparada per lluitar contra el més temible dels enemics però d'entrada no hi troba ningú. Comença a cercar els pirates per tot el vaixell i els troba amagats en un racó, atemorits per la presència d'un petit mico juganer al que li agrada molt la xocolata. Mentre els mariners i la Jana juguen amb el petit mico, el vaixell navega sense rumb fins a xocar amb unes grans roques. Oh no! Si no hi posen remei, el vaixell pot enfonsar-se! Així que els nens i la Jana aconsegueixen convèncer l'Armand per a que, amb l'ajuda d'una corda, prengui les regnes del vaixell i els guiï fins a un lloc segur. Sense adonar-se'n, l'Armand recupera la confiança en ell mateix i, immediatament, comença a notar que alguna cosa canvia... es torna a convertir en el pirata que era!
La Jana retorna a casa i l'Armand recupera el càrrec de capità del vaixell, ha descobert que no li cal un amulet per poder guiar la nau i la tripulació per tots els mars del món. Això si, cada any la Jana baixa a la platja el dia del seu aniversari, i cada any un vaixell pirata travessa l'horitzó amb les veles negres onejant al vent. És ell! El capità Sir Armand de Sajolida!