CdA del Císter 13/14



Dimecres 14 de maig:
CdA Císter dia 14-5-2014
Després d' aproximadament una horeta i mitja de viatge els alumnes del Cicle Mitjà hem arribat a l' Alberg Jaume I de l' Espluga de Francolí. Ben aviat, ens hem posat a treballar i el primer que hem fet ha estat un taller de tinta i escriptura. En aquest taller hem après a elaborar tinta, tot barrejant quatre elements: àcid tànnic, goma aràbiga, timol  i sulfat de ferro. Un cop feta la tinta hem escrit amb ella, imitant el tipus de lletra que feien servir els monjos a l' Edat Mitjana.
A la tarda hem fet el taller de música i danses medievals. Hem après que els monjos feien un tipus de cant anomenat cant gregorià i que cantaven en llatí o català antic. Després ens han ensenyat una dansa feta amb contrapàs. Per últim hem conegut diferents tipus d'instruments musicals medievals: corn, orgue portàtil, cornamusa, etc.
Dijous 15 de maig: Avui dijous ens hem endinsat al món medieval. I com ho hem fet? Doncs fent dues activitats. Al matí
CdA Císter 15-5-2014
hem fet un taller sobre la vida medieval. En ell hem après les parts que té un monestir i les seves funcions. Tot seguit hem fet d'arquitectes, aprenent dos estils arquitectònics: el romànic i el gòtic. No només ha estat un taller teòric, sinó que hem comprovat per nosaltres mateixos com feien les construccions. Per acabar, ens hem vestit com ho feien a l'Edat Mitjana, segons els diferents estaments socials.
A la tarda hem visitat el Monestir de Poblet. Tot allò teòric que havíem après al matí sobre els monestirs, ho hem pogut veure amb els nostres propis ulls. Hem visitat el claustre, la cuina, els antics dormitoris, etc. Hem  vist i dibuixat diferents marques que tenien els picapedrers. També hem visitat l'església, molt maca per cert. En ella hi ha enterrats diferents reis de la nostra història com Jaume I. Un cop hem acabat l'activitat del taller, hem berenat i...hem anat a veure com cantaven els monjos als vespres.
CdA Císter 16-5-2014
Divendres 16 de maig: Dijous nit, vam fer la festa de comiat. Vam fer la nostra discoteca. Després de ballar, menjar i beure, va tocar anar a dormir. Divendres matí, ens ha costat molt llevar-nos. Havíem de deixar-ho tot preparat per marxar a la tarda cap a casa, esmorzar i anar caminant a visitar la Cova de la Font Major a L'Espluga de Francolí. Aquesta cova té més de tres quilòmetres i mig, dels quals haurem recorregut uns 500 metres. Aquest recorregut és el corresponent al museu que hi ha dins la cova. És a dir, que hem vist una cova museu!. Hem descobert que és una cova habitada des de temps  prehistòrics. També que és el naixement del riu Francolí.

0 comentaris :